Arkiv
Taggar


211 dagar kvar

Det är 211 dagar kvar till Almedalsveckan 2015 börjar. Många har redan kommit en bit i planeringen. Erfarenheterna visar ju att det är åren mellan valrörelserna man som företrädare för olika intressen har som störst möjlighet att påverka agendan, opinionen och politiken.

Själv gör jag i sommar min 20:e Almedalsvecka. Har bara missat en vecka sedan 1994. Har varit där som samhällsintresserad medborgare, aktivist, medierapportör, arrangör, moderator och paneldeltagare. Roligast var vanlig medborgare och som chefredaktör för Makthavare.se – där redaktionen som mest var knappt trettio personer som representerade politik (både dagens och gårdagens regeringspartier), journalistik och ideella sektorn.

Om ni behöver hjälp så har jag de senaste åren hjälpt till som kreativt bollplank till att praktiskt planera och genomföra aktiviteter under veckan. Genom det nätverk jag byggt av alla dessa Almedalsveckor vet jag också att en hel del aktiviteter görs bäst i samarbete – låt oss träffas och se om jag kan bli din Almedalsmatchmaker 2015. Mejla mig stina@promemorian.se

Andra skriver intressant om , , .

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • TwitThis
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Frisk i fjärdedelar?

Försäkringskassan tappade sin GD i dag (formellt vid årsskiftet), Dan Eliasson är en omvittnat skicklig person men hans resultat på Sveriges största myndighet har inte riktigt varit så gott som förra regeringen önskade  – hoppas att nya Polismyndigheten blir en bättre post i Eliassons CV.

En sak som den nya GD:n gärna får fundera på är sjukskrivningar. I dag är det möjligt att vara sjukskriven till 25, 50, 75 eller 100 procent. Har man arbetskapacitet till 90 procent måste man alltså vara sjukskriven 75 procent – alternativt hoppas på en arbetsgivare som godkänner deltid.

Aktuellt är SD-ledarens utbrändhet. Han behåller sitt arvode från partiet men är sjukskriven på heltid från sitt riksdagsuppdrag. Arvoden är ju oftast på eller av, och är man partiledare så behöver man nog – oavsett hur sjuk man är – svara i telefon ibland när riktigt knepiga situationer uppstår. Det hade både i Åkessons och i många andras fall funnits en poäng om sjukskrivningsreglerna inte var så digitala – eller så kvartade som de är i dag.

 

(som kloke Magnus Kolsjö påpekade behövs förstås en lagändring, det begriper jag. Men en ny GD kan sätta en agenda, förenkla och förbättra – om hen får med sig regeringen)

Andra skriver intressant om , , , , .

Färre medlemmar ger sämre remissvar

På en föreläsning för några år sedan på Karolinska Sjukhuset utanför Stockholm presenterade en läkare en studie de gjort tillsammans med patientorganisationer. Läkaren berättade lite exalterat om den nya upptäckten: patienten vill inte bara att man ska bota hen utan på vägen ville patienten också ha lindring.

Detta säger en del om vikten av att ta med medborgaren i perspektiv. I Sverige har vi traditionellt gjort det via föreningar – regeringen tillsätter utredningar som sedan skickas på remissrunda till berörda myndigheter, organisationer och arbetsmarknadens parter.

Ofta diskuteras medlemstapp i organisationer och partier som ett hot, men sällan i vilken kontext. Och jag skulle vilja hävda att det är just här – när det saknas rimlig konkurrens om vilka som ska företräda en organisation kommer också remissvaren urholkas och vi får sämre politik.

Om läkaren i mitt exempel inte hade haft en organisation att forska tillsammans med hade kanske aldrig aha-upplevelsen om att smärtpatienter inte mest av allt drömmer om ett botemedel till barnbarnen utan om en natts smärtfri sömn.

Så problemet med medlemstapp i svenska organisationer är faktiskt större än internt i dessa.

 

[disclaimer har en del medlemsorganisationer som kunder]

Andra skriver intressant om , .

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • TwitThis
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Tänkte skriva lite…

Kära bloggen,

Vi har inte träffats så ofta. Det beror på mig, inte på dig. Men jag tänkte sparka igång mig lite så vi ska ses lite oftare du och jag. Tjata gärna lite på mig så att jag håller vad jag lovar.

Andra skriver intressant om .

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • TwitThis
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Twitters finaste, smartaste och snyggaste. Och några till

Min bror och brorson har börjat twittra. De frågade mig om vilka man ska följa – och det är ju ett tag sedan det listades goda twittrare så här kommer min (uppdaterade) lista. Saknas gör en hel del politiska reportrar, men de torde man kunna hitta utan min hjälp.

Håll till godo:

1. Owe Nilsson. TT-reportern som alltid kommer att toppa min lista över twittrare. Twitters egen muttrande mästare som oftast inte är snäll, men alltid rolig.

2. Katarina Barrling. Statsvetaren som är klokare än de flesta och tycker sällan om saker hon inte behärskar.

3. Hampus Brynolf. En gång tyckte vi samstämmigt att twitter var obegripigt och formatet onödigt kort. Det har vi fått äta upp. Där andra tar enkla vägar räknar Hampus twitter för hand och begriper samband vi andra inte ens anar.

4. Mats Andersson. Socialdemokraternas smartaste tjänsteman. Kompisen på vars soffa jag och maken blev tillsammans. Hittade rätt snabbt på twitter. Smart och sällan dumlojal.

5. Åsa Petersen. Luleås finaste penna. Socialdemokrat med gröna böjelser. Följ.

6. Alex Voronov. Kompisen som också är politisk chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren. Kan massor, smart, snygg och välformulerad. Kan det bli bättre?

7. Anne Brynolf. Läkarvärldens vassaste penna. Ibland twittrar hon oberipligheter för oss vanliga medelmåttor men även vi kan ibland hitta guldkorn.

8. Henrik Torehammar. Sveriges radios sötaste, snabbprataste och trevligast röst. Använder twitter för att få inspiration så följ och prata med honom så kommer dina tankar i radio förr eller senare.

9. Magnus Betnér. Väldigt mycket kändis. Men mycket smartare än somliga tror. Politisk på det där underbara begåvade viset.

10. Annika Hamrud. Frilansjournalist med rivigt humör. Koll på SD. Fått mig att tänka om många gånger.

11. Mårten Schultz. Mannen som både är professor och författare till boken 69 sätt att upptäcka en rättshaverist. Ingen mer presentation behövs.

12. Andreas HenrikssonDebattredaktör på Dagens Samhälle. En gång rekryterade jag honom till @makthavare – han är en skoj politiknörd.

13. Makthavare. Sveriges roligaste politiksida. Drivs av massor av goda själar som gör det utan att få betalt bara för att de (vi) gillar politik.

14. Jonas Klang. Mannen som i början följde alla svenskar på Twitter. Följ honom. Han twittrar alltmer sällan, men när han gör gör det värt det.

15. Helena Sandklef. Smart, rolig och fyndig. Mixar lagom mellan personligt, privat och proffsigt.

16. Steffo Törnqvist. Har universums sötaste hund #sally. Gillar ost. Det gillar jag.

17. Promemorian. Maken, mannen i mitt liv. Men är också klok, smart och sosse.

18. Ida Thulin. Mammaledig alkoholmonopolkramare. Ex-kollega. Smart. Följ.

19. Anders Pihlblad. Är tillsammans med många andra politikreportrar bra att följa på twitter. Rappt, roligt och initierat.

20. Karin Pettersson. Aftonbladets skarpaste tunga. Fokus tidigare chef. Sjukt bra. Följ henne!

21. Julia Skott. Behöver heller inte tipsas om. Men är ju så bra.

22. Ali Esbati. Bäst i vänstern med pennan. Inget snack.

23. Katrine Kielos. Vänsterns vassaste penna. Kanske hade fel på nummer 22.

24. Andreas Bergh. Smart, men borde twittra mer.

25. Jack Werner.  Metro gjorde en fantastisk rekrytering i denna kille. Rolig, smart och fixar 140 tecken utan problem.

26. Ulf Bjereld. Statsvetaren som oftast presenteras som s-märkt. Men är bättre på att vara opartisk än de som hävdar att de är.

27. Susanne  Nyström. Liberala Nyhetsbyråns senaste stjärna. Rolig, rapp och länkar ofta till sina smarta texter.

28. Claes Nyberg. Twitters snyggaste friskolelobbyist. Smart som få. Följ och lär dig saker.

29. Henrik Oscarsson. Behöver ingen presentation. Sveriges meste statsvetare.

30. David Ahlin. Ipsos nya opinionschef. Orimligt begåvad. Borde twittra mer.

31. Victor Barth-Kron. Höll på att glömma honom. Han är politikrapporteringens smartaste. Gör lokaljournalistik om Stockholmspolitiken. Sporttwittrar ibland. Men ändå så värd att följa

32. Svend Dahl. Glömde faktiskt en av twitters bästa. Han kan politik, vin och är liberal. Vad mer kan man begära?

Andra skriver intressant om , , , , , .

#tackanej – så himla smart

TACKANEJ
Min före detta redaktionskollega på Makthavare.se Fredrik Wass gjorde mig uppmärksam på den manliga kampanjen ”tacka nej”. Den går ut på att man som man ska tacka nej till helmanliga paneler. För det är alltför vanligt med bara män som tycker saker på scen.

I flera olika roller har jag gjort seminarier i mitt liv. Ju vuxnare jag blir desto svårare blir det att förklara att vi inte kan ha helmanliga paneler. Det ser dassigt ut. Gammeldags och konstigt. Finns det verkligen ingen kompetent av kvinnligt kön? Många uppdragsgivare blir helt ställda.

Nu vrålar somliga ”vi ser faktiskt till kompetens före kvotering av kön”. Jomenvisst – för det råkar alltid vara så att mest kompetent är man. Det är ju rätt osannolikt.

Och ärligt. Jag är uppvuxen i ett matriarkat. Till och med tomten var en kvinna (nej, försök inte googla tomtemor och sen bilder, du blir bara ledsen) – har aldrig sett eller förstått strukturer eller kallat mig feminist. Men ju fler gubbar som vräker ur sig saker som ”kompetens före kön” eller ”vi har bara anlitat de bästa” desto mer trött blir jag. Jag hoppas att det i framtiden bara kommer att vara slump vem som står på scen. Men under tiden kan jag rekommendera att ta hjälp för att hitta kompetenta människor av kvinnligt kön. Vill ni så kan jag hjälpa till att hitta dem. Jag känner mängder av kloka både från höger till vänster. Som faktiskt är mer kompetenta än vad könet antyder.

 

Andra skriver intressant om , , , , , , .

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • TwitThis
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Hon, han, den, det och hen.

konsgubbeJag avskyr lång och klumpiga texter. Texter som börjar stycke efter stycke späckat med fakta – utan schvung och fart.

Därför älskar jag ord som gör texter kortare, rappare och lite snabbare. Hen är ett sådant ord. Det ersätter ofta ”han eller hon” eller ”tjänstemannen” ”läkaren” eller andra långa beskrivande ord. Hen är praktiskt, det är en person vars kön är okänt eller irrelevant.

Det finns dock de som konsekvent använder sig av hen om människor. Det tycker jag är lite fräckt, jag är kvinna och gillar att omskrivas som hon. Det sätter man sig över genom att kalla mig för hen. Jag gillar Prides rekommendationer för journalister. Ta inget för givet, fråga vid osäkerhet.
Jag har ärligt talat svårt att förstå upprördheten över att man har hittat på ett kort, praktiskt och lättbegripligt nytt ord. Tror att man surar över att det skulle kunna göra samhället könslöst. Men det kommer inte hända, i alla fall inte på grund av ett kort, sött litet ord på tre bokstäver.

Andra skriver intressant om , , .

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • TwitThis
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Blogg är så 2005!

Men vem har tid med att vara trendig? Eller var ute i tid nog att ha blivit den där entreprenöriella superbloggaren som tjänat miljoners miljoner – men vad kan jag om kläder? Smink eller LCHF? Eller hur mycket privata relationer vill jag egentligen dela med mig av?

Jaja, nu har jag en helt egen för i princip första gången. Tidigare har jag delat blogg med kollegor, med folk på Makthavare.se eller haft någon tyst anonym blogg där jag berättade om ting jag såg.

Så blir det då en blogg? Tja, det får framtiden utvisa. Kanske blir det ett ställe där jag för lite längre resonemang än man kan på Twitter, kanske en plats där jag länkar till spännande artiklar eller möjligen där jag får utlopp för det politiska intresset lite mer än vad jag får betalt för. Kom med, blogg är så 2013.

Andra skriver intressant om , , , .

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • TwitThis
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!