Arkiv
Taggar


Min röst skall nu komma från en annan plats i rummet

Sedan en tid har jag lämnat egenföretagandet och arbetar numera som samhällspolitisk rådgivare på Sveriges chefsorganisation Ledarna. Det är ett väldigt spännande jobb, men det innebär att jag antagligen inte kommer att blogga mer på överskådlig tid. Nu var det å andra sidan ganska länge sedan jag bloggade här överhuvudtaget, så förlusten är kanske inte så stor. Men ha förtröstan! I dag publicerades mitt första inlägg på Ledarnas Chefsblogg, och fler av den varan lär det bli framöver. På Chefsbloggen kommer jag att skriva om politik och samhällsfrågor. Men även om hur Ledarna kan bidra till att alla har en bra chef. Välkomna!

PS: Stilpoäng till er som känner igen referensen i rubriken.

Andra skriver intressant om , .

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Dags att prata politik

Den 20 augusti 2015 var dagen då Metro publicerade en opinionsmätning som gav Sverigedemokraterna över 25 procent av väljarstödet, mer än Socialdemokraterna (23,4) och Moderaterna (21,0). Och som väntat tog det hus i helvete bland de politiska kommentatorerna i sociala medier. Men upprördheten handlade inte huvudsakligen om att en fjärdedel av väljarkåren uttryckte stöd för ett rasistiskt parti. I stället riktades ilska mot Metro, samt mot opinionsinstitutet YouGov och dess mätmetod.

Utan att fördjupa mig i metoden och just denna mätning kan jag bara konstatera att så kallade självrekryterade paneler inte är något nytt, inte är unikt för YouGov och har inte kunnat påvisas ge sämre träffsäkerhet än andra mätmetoder.

Min förundran handlar mer om hur mycket energi som nu läggs på att kritisera undersökningen och hur ovilliga många politiska tyckare tycks vara att diskutera den tydliga tendens i en mängd olika mätningar från snart sagt alla opinionsinstitut, som visar hur väljarstödet för Sd ökat under en längre tid.

Ännu mer förundrande är diskussionen om huruvida det ena eller det andra ”gynnar Sd”. Detta ständiga tassandes på tå gör hela det politiska samtalet en enorm otjänst. Varken invandring eller tiggeri är de viktigaste politiska frågorna i Sverige. Ändå kretsar osannolikt mycket av debatten kring dessa ämnen. I stället för att handla om jobben, ekonomin, skolan, vården och omsorgen – frågor som rimligen berör oss alla i mycket högre grad.

Här har samtliga riksdagspartier och politiska opinionsbildare i traditionella och sociala medier ett stort ansvar. Styr tillbaks debatten till våra avgörande framtidsfrågor. Då lär vi få betydligt mer sansade opinionssiffror och valresultat nästa gång.

Andra skriver intressant om , , .

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!