Arkiv
Taggar


Idéer för framtiden

I skuggan av den heta debatten om centerpartiets nya idéprogram, pågår ett liknande arbete i socialdemokratin. Låt mig återkomma om det. Först några ord om centerpartiet.

SVT Debatt skriver pr-konsulten och den tidige politiske reportern Paul Ronge att ett riksdagsparti inte kan ”brainstorma” fram ett politiskt ideologiskt program. ”Alla som sysslat med, eller bevakat politik vet att den här typen av program måste vara seriösa och kunna förankras brett i ett parti”, skriver Ronge. Själv ställer jag mig frågan: ”Varför då?”.

Det borde inte vara en naturlag att politikutveckling alltid måste ske på samma sätt. Tvärtom kan det vara nyttigt att pröva nya former, bedriva processen mer öppet och faktiskt tillåta sig att ta ut svängarna. Sedan bör förstås ytterst medlemmarna få säga sitt. En programgrupp kan presentera sitt förslag, andra kan komma med motförslag, varpå diskussioner och kompromisser följs av omröstningar. Nu tvingades istället flertalet ledande centerpartister – och till sist även Annie Lööf själv – ut och ta avstånd från stora delar av programgruppens förslag, drygt en månad innan den extra partistämma som har i uppdrag att fatta beslut om den slutgiltiga texten till det nya idéprogrammet. Detta lägger självklart en våt filt över debatten fram till stämman.

Själva innehållet i programgruppens förslag har jag inte mycket att säga om; jag har aldrig varit medlem i centerpartiet och känner inget behov av att lägga mig i partiets politik. Däremot kan jag känna en del förundran över de hånfulla ord om ”månggifte” som hörts inte minst från vänsterdebattörer.

I idéprogramförslaget sägs bland annat att ”Alla människor ska ha rätt att göra egna livsval så länge de inte skadar någon eller begränsar andra människors frihet”, samt att ”Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar”. Jag tycker personligen inte att detta är särskilt kontroversiellt. Det är dessutom väldigt likt tankegångar som många gånger förespråkats av just vänsterfolk.

Med det sagt vill jag gärna dra en parallell till det programarbete som pågår inom s. Här är det inte ett idéprogram utan ett nytt partiprogram som arbetas fram och ska antas på partikongressen i april. Arbetet började i december 2011 med att ett första diskussionsmaterial, baserat på Kriskommissionens rapport, skickades ut till partiorganisationen. Under våren 2012 startades en blogg där ledamöter i programkommissionen och gästskribenter tyckte till om socialdemokratiska idéer. Dessutom arrangerades seminarier runt om i landet. I slutet av förra året presenterade programkommissionen ett förslag på nytt partiprogram, vilket sedan gick ut på remiss.

Jag har inget att invända emot processen. Den var ovanligt och föredömligt öppen för att vara socialdemokraterna. Däremot skiljer sig det socialdemokratiska programarbetet på ett annat avgörande sätt från centerpartiets: den förra leds av partiordföranden. När programkommissionen skapades, leddes den av Håkan Juholt. I dag är det Stefan Löfven. Detta tycker jag är tveksamt av flera skäl.

För det första blir det rimligen svårare för en arbetsgrupp att tänka fritt och nytt om dess möten leds av partiordföranden. För det andra blir Löfven, i det här fallet, nu personligen ansvarig för programförslaget på ett helt annat sätt än vad Lööf är för centerpartiets programgrupp (där hon inte ingått).

Nu har förvisso en del politiska kommentatorer ändå hävdat att de ”nyliberala” – detta favorit-glåpord i svensk politisk debatt – tankegods som sägs prägla förslaget är ett direkt resultat av centerledarens egna värderingar. Men formellt är ändå programgruppen fristående från partiledningen, och det är förmodligen en bra idé.

Skulle nu – mot förmodan (den socialdemokratiska partiledningen brukar inte få stryk på s-kongresser) – programkommissionen bli nedröstad på ett eller annat område i april, så vore det de facto misstroendeförklaringar mot Stefan Löfven som ju lett kommissionens arbete. Detta hade kunnat undvikas genom att hålla honom utanför processen.

Andra skriver intressant om , .

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

En kommentar till ”Idéer för framtiden”

  1. Peter Löfgren skriver:

    Länge sen jag läste något av dig men inser att det borde jag göra. Som vanligt en klockren analys av dig. Centerns ideer kommer säkert finnas med i dom flesta partiers program om sisådär några tiotals år in i framtiden.

Kommentera