Arkiv
Taggar


Socialdemokraterna och bidragen

I går rapporterade SVT att socialdemokraterna övergett det tidigare rödgröna kravet om en lagreglering av privata partibidrag. I stället skulle riksdagspartierna försöka nå en frivillig uppgörelse om hur privata bidrag ska redovisas.

Detta bekräftades delvis av partisekreterare Carin Jämtin, som menade att de reservationer s lagt tillsammans med mp och v i riksdagen, till förmån för en lagstiftning, ”har varit verkningslösa” eftersom moderaterna och Sverigedemokraterna hittills blockerat varje initiativ i frågan.

Därför, uppgav Jämtin, har s sökt en ny metod för att nå framgång. Man fick med sig moderaterna på att ”diskutera frågan i kretsen av partisekreterare”, något som sågs som en öppning från moderaternas sida till att åstadkomma en verklig förändring mot en större öppenhet vad gäller redovisningen av partifinansieringen.

”Vi har således inte bytt åsikt i frågan utan bytt metod”, slog Carin Jämtin fast. Nästan identiska ord använde Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas gruppledare i konstitutionsutskottet, i ett pressmeddelande: ”Vi har inte bytt åsikt i frågan om redovisning av partibidragen. Vi har bytt metod.”

”Ju mer transparens, desto bättre för medborgarna”, säger samma Österberg i tidningen Riksdag & Departement. Men då gäller det kungahuset. En motion från socialdemokraterna om ökad demokratisk insyn i kungahusets ekonomi har nämligen fått majoritetens stöd i utskottet. Konsekvens, någon?

Jag vill, i likhet med Alexandra Einerstam, gärna påminna om den utmärkta kampanjen partibidrag.se, som bland annat socialdemokraterna ställt sig bakom. Läs gärna också vad Magnus Ljungkvist skrivit i frågan.

Och för att göra röran fullständig uppger Expressens Niklas Svensson i dag att Håkan Juholt under dagen har läxat upp Sven-Erik Österberg.

Enligt Svensson källor ska Juholt ha reagerat starkt när han fick klart för sig att Österberg gjort upp med regeringen om att slopa kravet på lagstiftning om partibidrag. När s-riksdagsgruppen sammanträder i eftermiddag/kväll väntas – enligt Expressen – Håkan Juholt stå fast vid kravet på lagstiftning – trots överenskommelsen som Österberg ingått.

Själv håller jag tummarna för att det här snart reder ut sig, och att Juholts påstådda linje är den som får råda. Socialdemokratin har inte råd att taktisera bort en så här viktig fråga. I synnerhet inte när det verkar som att gett upp lagstiftningsvägen till förmån för höjda partibidrag från skattebetalarna. Sådana frisparkslägen får s helt inte bjuda moderaterna på.

Andra skriver intressant om , , , , , , , .

4 kommentarer till ”Socialdemokraterna och bidragen”

 1. […] om partibidragen: Peter Johansson,  Jonas Morian,  Helena Ericson,  Peter Högberg, […]

 2. Carl skriver:

  Borgarna plus SD har majoritet i riksdagen. Varför ska socialdemokraterna lägga ett förslag som blir nedröstat? Är det inte bättre då att nå öppenhet genom avtal om det går att nå det den vägen?
  Socialdemokraterna lagstiftningskrav finns ju fortfarande kvar. Mot den bakgrunden förstår jag inte vad som är problemet med den nya taktiken. Den är pragmatisk och bygger på att nå öppenhet.

 3. Lars J skriver:

  Carl

  ”Borgarna plus SD har majoritet i riksdagen. Varför ska socialdemokraterna lägga ett förslag som blir nedröstat?”
  .
  Av två skäl

  1. ”Borgarna” är inte eniga i denna fråga. Många företrädare för tex Folkpartiet delar inte moderaternas och KDs uppfattning i denna fråga. Även om dom röstar med moderaterna just nu så kan saker och ting komma att ändras.
  2. Att det för stunden inte finns majoritet för den egna ståndpunkten i parlamentet är en dålig anledning till att byta ståndpunkt om man anser att man har rätt. Under långa perioder under den tid då Sverige hade världens högsta skatter fanns ingen majoritet i parlamentet för att sänka skatterna. Hade det varit bättre för moderaterna idag om dom på den tiden slopat kravet på att skatterna ska sänkas och anpassat sig? Antagligen inte. Dom visste att ute bland löntagarna så fanns en vida spridd uppfattning om att de svenska skatterna i inkomstslaget tjänst var för höga och till sist så gav det faktum att man hållit kvar vid sin åsikt trots avsaknaden av stöd i riksdagen utdelning. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12028926.ab

  • Carl skriver:

   Lars

   Du har fel om den borgerliga oenigheten. ”Borgarna” är helt eniga i konstitutionsutskottet och med stöd av SD har dom majoritet. Jag har svårt att köpa en idealistisk hållning som inte leder till en lösning av problemet. I min värd är det bättre att försöka nå reslutat ifrågan rörande öppenhet i partibidragen. Socialdemokraterna har sedan länge haft sina bidrag öppet redovisat på sin hemsida. Dom har inget intresse att släppa frågan och lagstiftningskravet är ju kvar.
   Det känns som om debatten handlar om att vara mot och inte nå resultat. Knappast ansvarsfullt.

Kommentera